Kram- & beröringsterapi

att bli hållen

Att bli hållen… t ex i en kram

Många lever ett hektiskt liv i ständig prestation och tar sig kanske inte tid till att stanna upp, slappna av och sjunka in i en lång, mjuk, skön kram. Många lever kanske ensamma och har inte någon att krama om. Andra lever tillsammans med någon men längtar efter att bli hållen av någon annan. Kroppskontakt mellan oss medmänniskor kan vara livsavgörande. Vid positiv kroppskontakt, t ex en kram, händer det mycket härligt i våra kroppar: Lyckohormonet oxytocin utsöndras och det hormonet styr över en rad livsviktiga funktioner. Bland annat ökar vi vår sociala förmåga med hjälp av oxytocin, blodtrycket sänks och smärttröskeln höjs. Vid beröring frigörs endorfiner som blockerar smärta och som ökar blodcirkulationen. Produktionen av dopamin kan öka vilket kan lindra depressiva tillstånd då det visat sig i forskning att dopaminnivåerna i hjärnan är låga vid just depression. En kram kan även höja signalsubstansen serotonin i hjärnan som har en positiv effekt på humöret och som stärker självkänslan. Stresshormonet kortisol minskar och gör dig mer avslappnad.

Vi behöver egentligen ett ständigt tillflöde av beröring som är omtänksam och respektfull. Får vi inte beröring kan inte kroppen lagra näring eller helt läka sjukdomar och skador. Äldre studier på barnhemsbarn visade att barn kan dö om de inte får fysisk beröring. De barn som får mycket beröring när de är små får ett lugnare nervsystem.

Kramar och beröring är definitivt en fantastisk terapi. Genom kramar kan vi visa välvilja, kärlek och stöd. Det är ett underbart sätt att få någon annan att må bra.
Kramen påminner oss om att vi inte är ensamma och hjälper oss att bygga upp självkänslan och självförtroendet.
Kramar kan hjälpa oss att övervinna rädslor, stimulera sinnena och lugna själen. Det finns även forskning som visat att kramar och vänlig beröring kan sakta ner åldrandet, förbättra näringsupptaget, ge starkare immunförsvar och bidra till snabbare läkning vid skador och sjukdomar.
Kramens kraft skapar en särskild länk mellan kropp, själ och känslor.

Med all denna fakta som bygger på forskning så erbjuder jag min egen utformade ”kram- & beröringsterapi” i vilken jag låter dig bli hållen av mig, antingen genom kramar eller om du hellre vill ligga med huvudet i mitt knä. Eller om du helt enkelt vill sitta rakt upp och ner på en stol och jag håller dig i handen, berör din handrygg. Eller hur du nu känner för att du vill bli berörd. Kanske du vill ligga ner i ”sked”. Vi möts och har ett kort samtal om vad du har för önskningar om hur du vill berörd så tar vi det därifrån. Efter sessionen samtalar vi om beröringen och du får uttrycka dina upplevelser om du känner för det.  Målet är att öka ditt välbefinnande och höja din självkärlek. All beröring sker med kläderna på och är avsedd att vara icke sexuell.
Smeka handen

Känner du dig intresserad av min kramterapi så kontakta mig via mail: ulrikavargtand@gmail.com för tidsbokning. I mailet anger du ditt för- och efternamn samt mobilnr där jag kan nå dig.